Cel mai bătrân fotbalist în activitate din lume este vicepreședinte în țara sa. Condamnat pentru trafic de droguri în Europa, nici Interpolul nu are ce să-i facă

de: Iulia Kelt
02 09. 2022

Ronnie Brunswijk este, în momentul de față, vicepreședintele Republicii Suriname, un stat situat în partea de nord-est a Americii de Sud. Totuși, oficialul nu este ceea ce ai numi „politicianul clasic”, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Desigur, ai fi tentat să spui (și nu ai fi de condamnat pentru acest lucru) că politicienii sunt cu toții la fel. Dacă acest lucru este, sau nu, adevărat, nu avem de unde să știm cu precizie.

Cu toate astea, înainte de a pune la îndoială gradul de moralitate al unui politician român, poate că ar trebui să afli povestea lui Ronnie Brunswijk, unul dintre cei mai controversați oameni din admnistrația generală a unei țări.

Ronnie Brunswijk – vicepreședintele Republicii Suriname

Ronnie Brunswijk, urmărit de la distanță de Interpol: are două condamnări, în două țări, dar nimeni nu are ce-i facă

Iar dacă lumea politică se anunță a fi una plină de controverse, nici cea a fotbalului nu stă mai bine. Spre exemplu, Ronnie Brunswijk, vicepreședintele Republicii Suriname, este cel mai în vârstă debutant în Liga CONACAF, jucând în partida dintre Inter Moengopae (Surinam) și Olimpia (Honduras). Totuși, acel meci s-a încheiat în mod nefavorabil pentru Brunswijk, echipa sa (patronată, de asemenea, tot de el) pierzând cu 0-6. El are, în acest moment, 61 de ani.

Dincolo de ambițiile sportive ale lui Ronnie Brunswijk stă un trecut „glorios” care, la drept vorbind, nu îi face cinste. S-ar putea spune că viața lui poate fi comparată cu cea a celebrului Pablo Escobar.

Încă din adolescență, Brunswijk s-a înrolat în trupele de gherilă din țara sa, activând intens în rebeliune. În paralel, și-a câștigat „pâinea” din traficul de droguri. În anul 1980, el devenea șeful rebeliunii împotriva lui Desi Bouterse, dictatorul țării de la acea vreme.

Poate și mai interesant este că, în 1999, el era condamnat în lipsă la 8 ani de închisoare cu executare, în Olanda, francezii dându-i încă zece ani, pe fondul traficului de droguri.

Totuși, cum Surinamul nu are o politică de extrădarea a rezidenților său, Ronnie Brunswijk continuă să fie în libertate chiar și în ziua de astăzi. Și nu oricum, ci ocupând o funcție foarte importantă în stat: cea de vicepreședinte a țării sale.

El a fost ales în această funcție de președinte al Parlamentului în data de 29 iunie 2022, ca imediat după să fie numit vicepreședinte, informa, în data de 22 septembrie 2021.

Între timp, Interpol continuă să-l urmărească de la distanță, însă fără prea mare succes, de vreme ce Surinamul nu are niciun interes să coopereze. Iar dacă luăm în calcul situația lui Ronnie Brunswijk, șansele ca această situație să se schimbe curând sunt foarte mici.

Conform ziarului Marca, el ar avea, în momentul de față, aproximativ 50 de copii, însă nu se cunosc prea multe detalii în plus despre familia sa.

Ronnie Brunswijk

Megalomanie în afaceri, politică, dar și în fotbal

Așa cum menționam anterior, Brunswijk și-a dedicat toată energia încercând să se transforme dintr-un simplu adolescent fără vreun căpătâi într-un om de succes. A intrat în afaceri și a cumpărat, printre altele, Inter Moengotapoe cu care a sperat să facă istorie.

Continuând povestea de adineauri, se spune că, imediat după eșecul echipei sale în meciul cu Olimpia, el ar fi încercat, totuși, să se facă remarcat.

Așadar, ar fi intrat în vestiarele celor de la Olimpia, la bustul gol, oferindu-le bani jucătorilor echipei.

Fiindcă sărăcia este în floare în acea țară, jucătorii nu au mai ținut cont de mândrie și au dat năvală la „premii”, ovaționându-l și aplaudându-l intens pe Brunswijk la finalul acestui spectacol care, în alte condiții, ar putea fi catalogat ca fiind destul de grotesc.